Wat een week ... CD

ELP - Pictures at an Exhibition (1972)

Russische componisten zijn geliefd ...

... bij veel klassiek geschoolde symforockers. Zo liet Renaissance zich bijvoorbeeld inspireren door het werk van Rimsky-Korsakov (zie WeekCD 2008-15) en hebben Emerson, Lake & Palmer meerdere keren geput uit de Russische schatkamer. Op hun cd 'Black Moon' uit 1992 vinden we een sterke bewerking van het hoofdthema van Prokofiev's 'Romeo en Julia' (zie WeekCD 2007-41) en in hun vroege periode hebben de heren zich bekom- merd om materiaal van Tschaikovsky en Moussorgsky. Diens piano- suite 'De Schilderijententoonstelling' uit 1874 kennen wij allemaal van ELP's live-album 'Pictures at an Exhibition'.
Tja ... wat moet je ermee? Het basisidee van Moussorgsky is prachtig: je loopt door een museum van het ene naar het andere schilderij en iedere prent wordt muzikaal verbeeld, met de verbindende 'Promenade' als terug- kerende wandeling. Het origineel op piano is veelzijdig en boeiend, de orkestratie van Ravel is prachtig, maar de bewerking van ELP? De wissel- werking tussen de muzikanten is intrigerend en mooi te zien bij oude live-opnames op YouTube, het technisch kunnen is groot, maar de klank- combinaties vind ik persoonlijk soms ronduit afschuwelijk.

Het geheel was een gedurfd experiment en gelukkig zag het volgende album 'Trilogy' nog in hetzelfde jaar het licht, waarmee twijfels konden worden weggespoeld. Een verdienste van ELP is echter zeker dat ze met het album vele jongeren op het spoor gezet hebben van de Russische klassieken. Peter Swart (wat een week 16)