Wat een week ... CD

PORCUPINE TREE - Nil Recurring (2008)

Eigenlijk had Neil Young ...

... met zijn geweldige album 'Ragged Glory' uit 1990 WeekCD moeten zijn, maar Young valt nu eenmaal buiten het bestek van deze site. Ook wij denken in hokjes al zijn die dan breed, en onze (country)rocker behoort, waarschijnlijk tot zijn volle tevredenheid, niet tot de prog. Porcupine Tree natuurlijk wel.
Een vanuit commercieel oogpunt - ja, ja Wilson ook jij loopt aan de leiband van de platenbobo's - uitgebracht mini-album met zo'n 29 minuten restmateriaal van de 'Fear of a Blank Planet' sessies. Prima materiaal dat weer eens bewijst dat Wilson niet alleen veel schrijft maar ook veel met hoge kwaliteit. Had natuurlijk gewoon bij het laatste album kunnen worden gevoegd want de muziek ligt logischerwijze in dezelfde lijn. Hoewel, de track 'Nil Recurring' is toch wat experimenteler en zowel gast Robert Fripp als Wilson gaan geheel loos op de snaren. Iets wat op 'Fear of a Blank Planet' minder plaatsvindt. Toptrack vormt voor mij 'Normal' met een prach-tige melodie, gevangen in rustige en felle arrangementen.
Overigens valt inmiddels aan de sites van Porcupine Tree, Steven Wilson en No-Man met hun gelinkte minisites geen touw meer vast te knopen. Zo is 'Nil Recurring' in de discografie niet eens te vinden op de site van de Tree. Vreemd. JoJo (wat een week 16)