Wat een week ... CD

Anthony Phillips - Tarka the Otter (1988)

Bij een bezoek aan Anthony Phillips ...

... in een grijs verleden kregen Peter van der Laan (toenmalig frontman van 'The Neosinfonia Association') en ik van Phillips een democassette mee. Het bevatte een romantisch orkestwerk vol dramatiek, waar Anthony al geruime tijd mee bezig was. Pas jaren later verscheen het als Movement III 'The Hunt' op het album 'Tarka the Otter', muziek geïnspireerd door het gelijknamige dierenboek van Henry Williamson.
'Tarka' is een project van Anthony Phillips en Harry Williamson, zoon van de schrijver. Het begon in de zeventiger jaren als muziek voor de verfilming van het boek, maar werd niet gebruikt. Het werk raakte in de vergetelheid, tot het herontdekt werd als geschikte filmmuziek, maar de betreffende film kwam er nooit. Wel verscheen het album in de winkels.
Denk aan de combinatie van pastorale orkestmuziek, verweven met impressionistisch akoestisch gitaarwerk, passend bij de landelijke sfeer van heuvels, bossen en beekjes. Het land waarin Tarka opgroeit en de dood vindt tijdens een feestelijke Engelse jachtpartij ('The Hunt'). Eén deel van 'Tarka' werd wél gebruikt voor video, namelijk het slotdeel 'The Anthem'. Het begeleidde de tv-reportage van de redding van een walvis uit noordelijk pakijs. Maar eigenlijk heeft deze mooie muziek helemaal geen beelden nodig. Peter Swart (wat een week 47)