Free System Projekt - Narrow Lane (2008)

Label: FSP
Bandsite: www.freesystemprojekt.nl
Duur: 78:02
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Waardering: (uit max. 5 JoJo's)

ProgLog AFTERglow was van plan dit jaar meer aandacht te besteden aan 'electronic music'. Euforie over prachtige releases van de Belg Frank van Bogaert, de heruitgaven en de comeback van Klaus Schulze en aan- kopen van albums van Ron Boots, Ian Boddy en Gert Emmens verdrong onze in de loop der jaren ingedutte aandacht voor deze muzieksoort. Toch komt het er niet echt van. Ten eerste komt er (te?)veel uit in de andere per- celen van de progressieve rock en ten tweede zijn de elektronische re- leases nu niet direct overmatig te noemen. Maar hier is er weer één: een nieuw album van het Nederlandse driemanschap Free System Projekt, dat inmiddels weer is teruggebracht tot een duo, met 'Narrow Lane'. Als ik het wel heb hun elfde album, hetgeen bewijst dat wij inderdaad hebben zitten slapen.
Het album bestaat uit slechts twee live in Engeland opgenomen tracks maar die klokken dan ook respectievelijk bijna dertig en bijna vijftig minu- ten. Een hele zit maar Marcel Engels en Ruud Heij - beiden gezegend met een batterij zowel analoge (gelukkig maar) als digitale keyboards - maken het echter volledig waar en weten de aandacht met hun machtige en impo- nerende klanken goed gevangen te houden. Al staat dit soort muziek het altijd wel toe om de kamer even te verlaten voor het malen van wat koffie, terug te komen en te constateren niet al te veel gemist te hebben. Dat is geen kritiek maar inherent aan lange, elektronische tracks.
Free System Projekt ken zijn elektronische pappenheimers. Natuurlijk heeft men geluisterd naar de sleutelbands en artiesten uit dit genre zoals Klaus Schulze en Tangerine Dream maar men vermeldt op de nog niet re- cent geactualiseerde website ook verrassende invloeden van Camel, Ozric Tentacles en minder verrassend Pink Floyd.
De synergie van typische elektronische voorbeelden enerzijds - bijvoor- beeld van Tangerine Dream ten tijde van 'Phaedra'- en invloeden vanuit de symfonische en progressieve rock anderzijds - bijvoorbeeld door fluitklan- ken en mellotrons - is dan ook goed te horen. De sequences van met name Heij in zowel 'Narrow Lane Part 1' en 'Part 2' zijn bovendien ijzersterk, naar ik begreep een handelsmerk van deze band. En ten slotte, ik vind het begin van 'Part 2' ijzersterk waarbij ik mij bij de ronkende keyboards weer waan in het beeldende landschap dat UK ooit wist te schetsen in hun huiveringwek- kende track 'Alaska' op het debuutalbum.

Dit Nederlandse elektronische duo kende ik slechts oppervlakkig. Ten onrechte toont men met 'Narrow Lane' aan want dit album is van zeer hoge kwaliteit en zou niet misstaan in de toplijst met illustere en legendarische elektronische albums sinds de jaren zeventig. Een compliment dus aan Heij en Engels. ProgLog AFTERglow zegt toe wat alerter en wakkerder de ontwikkelingen in dit muzieksegment en rond het Free System Projekt te volgen. Stel je voor dat volgende albums van dit project gemist zouden worden! Harry 'JoJo' de Vries (04-2009)

Bezetting:
Marcel Engels - analog and digital keyboards
Ruud Heij - analog and digital keyboards
Frank van der Wel - keyboards on 'Part 1'

Discografie:
Impuls (1996)
Pointless Reminder (1999)

Okefenokee Dreams (2000)
Okefenokee Dreams 2001 (2001)
Atmospheric Conditions (2002)
Passenger 4 (2004)
Protoavis (2004)
Impulse 2005 (2005)

Moyland (2005)
Gent (2007)
Narrow Lane (2008)