Focus - Focus 11 (2018) 

Label: In And Out Of Focus Records
Bandsite:
www.focustheband.com
Running Time: 52:49

Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score: 
(out of of 5 JoJo's)


Focus heeft al vele levens gekend. Na de succesperiode met Jan Akkerman waarin de muzikale handtekening werd gezet, volgden variërende bezettingen en zelfs een korte hereniging. Nadien was het lange tijd stil maar in deze eeuw en vooral in het laatste decennium is de band weer springlevend, toert de hele wereld rond en trekt volle zalen. Het laatste studioalbum dateert alweer van 2012. Tussentijds kwam men o.a. met 'Golden Oldies' (2014) - oude nummers opnieuw uitgevoerd - en het 'Family Album' (2017) met 'outtakes', 'first takes', experimenten en alternatieve uitvoeringen. Nu dus het elfde studioalbum.
De komst van gitarist Menno Gootjes begin van dit decennium heeft de band wat mij betreft een 'boost' gegeven. Gootjes steekt Akkerman naar de kroon, al zijn vergelijkingen altijd gevaarlijk. Voorts is toetsenist, fluitist en incidenteel zanger Thijs van Leer met veel plezier aan zijn zoveelste jeugd bezig, hetgeen ook geldt voor meesterdrummer Pierre van der Linden. Bassist Bobby Jacobs is een aantal jaren terug vervangen door Udo Pannekeet die vakkundig zijn taak uitvoert.
'Focus 11', wederom in een hoes van Roger Dean gestoken, bevat elf grotendeels instrumentale tracks waarbij de ooit gezette muzikale handtekening van Focus nog steeds herkenbaar is maar waar in 9 van de 11 tracks de jazz- en jazzrock invloed onmiskenbaar is. Dat pakt steeds goed uit maar in 'Mazzel', het sferische 'Winnie' en het mooi opgebouwde 'Clair-obscur' (hoor ik daar Pat Metheny ...) is de band op dit vlak in topvorm: vloeiende melodielijnen en ritmes, mooi ondersteunend en soms solerend piano-, orgel- en fluitspel, een heerlijk glijdende bas, virtuoos gitaarspel en synergetisch drumwerk. Zo ook in het scheurende 'Palindrome' waarin goed te horen is dat Gootjes ook roots heeft in de hard-rock en metalhoek en Van der Linden weldadig drumt. 

Gepeperder is opener 'Who's Calling', een up-tempo rocknummer in de Focus traditie waarin naar mijn mening veel mis gaat. In ieder geval de mix - de drums van Van der Linden klinken verschrikkelijk - en het geheel is rommelig. Die track had op een aantal fronten meer aandacht moeten krijgen. Een tweede minpunt is het door Van Leer gezongen 'How Many Miles?'. De tekst is mierzoet, de zang is beneden de maat, de muzikale aankleding maakt nog wat goed maar per saldo een onvoldoende.Wat meer zelfkritisch vermogen bij deze beide tracks zou niet misstaan hebben.
Focus gooit nog steeds kwalitatief hoge ogen. Misschien nog wel meer live dan in de studio, zoals ik zelf enige tijd terug mocht aanschouwen. Live spettert het en komt de Focus magie uitstekend tot uiting. In de studio komt dat weliswaar wat minder over maar ondanks wat minpuntjes heeft de band met 'Focus 11' weer een uitstekend album afgeleverd.  Harry 'JoJo' de Vries (12-2018)

Personnel:
Thijs van Leer - piano, organ, vocals, flute, synths
Pierre van der Linden - drums
Menno Gootjes - guitars
Udo Pannekeet - bass 

Discography:
In And Out Of Focus (1970)

Moving Waves (1971) 
Focus III (1972) 
Focus At The Rainbow (1973) 
Hamburger Concerto (1974) 
Mother Focus (1975) 
Ship Of Memories (1976) 
Focus Con Proby (1977) Focus 8 (2003) 
Live At The BBC (2004)
Focus 9 / New Skin (2006)
Focus X (2012)

Golden Oldies (2014)
Focus 8.5 - Beyond the Horizon (2016)
The Family Album (2017)
Focus 11 (2018)