Wat een week ... CD

THE GARDENING CLUB - The GC (1983/2016)

Uitgebracht in 1983  ...

 ... terwijl de kruitdampen van de punk en new wave nog nauwelijks waren opgetrokken, werd 'The Gardening Club' van Martin Springett gezien als "the right album at the wrong time". Het werk is dan ook aan de aandacht ontsnapt. Vandaar deze prachtige reissue van Gonzo Multimedia met indrukwekkend art-work en vijf bonustracks.
De 15 tracks laten klassieke progressieve rock horen met invloeden vanuit de symfo en folk met veel associaties met de vroege Genesis en vooral Camel. Daar waar de blazers een rol spelen hoor ik zelfs een vleugje Soft Machine. De zang van Springett is prachtig, op sommige momenten iets te mooi en te braaf, daar had wel een rafeltje aan mogen hangen. De uitgebreide bezetting speelt technisch hoogstaand en het geheel is gevat in een mooie, warme produktie. 

Ik kan mij inderdaad voorstellen dat in 1983 de aandacht uit ging naar andere muziek. De neo-prog die in die tijd ook opkwam verdroeg dit soort werkstukken ook minder. Juist daarom is deze reissue zo terecht want het is een uitstekend album met melodische progressieve rock. Springett is nog actief en bezig met een nieuw album van The Gardening Club. Laat het nu niet weer aan de aandacht ontsnappen! Harry de Vries (wat een week 01)