Wat een week ... CD

FOCUS - Hocus Pocus Box (2017)

Een deel ...

... van de met 13 CD's gevulde 'Hocus Pocus Box' had ik uiteraard al. Focus was altijd een favoriet. Maar een ander deel toch ook niet zoals de albums 'Focus Con Proby' en 'Jan Akkerman & Thijs van Leer - Focus', het album dat de zeer kortdurende comeback van dit duo in 1985 markeerde.  
Focus is een bijzondere band die vanaf 1969 een uniek, eigen geluid liet horen op de klassiekers 'Focus II Moving Waves', 'Focus III', 'Live At The Rainbow' en 'Hamburger Concerto'. Er is in mijn oren geen band die zo klinkt. Progressieve rock waarin altijd klassieke elementen zijn verwerkt en de toetsen en dwarsfluit van Van Leer (en zijn jodelen ...) en het gitaarspel van Akkerman domineren. In deze box ook van het unieke geluid afwijkende albums als 'Mother Focus', dat een gladder Amerikaans geluid liet horen, en 'Ship of Memories'. En natuurlijk ontbreekt het sterke 'Focus X' (2012) niet met de briljante gitarist Menno Gootjes. De band bestaat immers nog steeds en is mateloos populair in delen van Europa maar ook in Zuid-Amerika. 
Voor hen die alles van Focus bezitten is deze box wellicht overbodig (al is het wel een hebbedingetje). Er is immers geen sprake van remastering. Voor hen die nog niet het gehele oeuvre bezitten een goedkope kans om de CD-kast te completeren. Harry de Vries (wat een week 27)