Wat een week ... CD

DUSAN JEVTOVIC - No Answer (2017)

Is het rechtvaardig ...

... een recensie te schrijven over een album dat je nauwelijks twee dagen binnen hebt? Ja, wel als de schijf twee etmalen niet meer onder de laser vandaan is gekomen. En dat is het geval bij 'No Answer' van gitarist Dusan Jevtovic, die o.a. samenspeelde met Tony Levin, Gary Husband en Markus Reuter. Uitgebracht bij Moonjune Records.
Met drummer Asaf Sirkis en toetsenist Vasi Hadzimanov laat Jevtovic meer dan uitstekende progressieve jazz-rock horen waarin instrumentale erupties en subtiliteit elkaar afwisselen, ieder van de 9 tracks gezegend is met een wonderschoon thema, de jazz-rock niet ontaardt in eindeloos gepiel maar een gedegen structuur kent waarin solo's functioneel zijn. Het pianospel van Hadzimanov refereert vooral in de ingetogener passages, zoals in de prachtige opener 'Al Aire/Soko Bira', aan Keith Jarrett. Jevtovic trekt regelmatig van leer op de snaren maar weet ook de gevoelige te raken. Sirkis zorgt voor het cement via strak drumwerk.
Het in een glasheldere productie gestoken 'No Answer' verdient wat mij betreft in volle omvang het predikaat 'piekervaring'. Jevtovic cs. hebben in mijn oren een album uitgebracht dat,
terugkijkend na een aantal jaren, gezien zal worden als een ijkpunt in de jazz-rock.
Harry de Vries (wat een week 26)