Wat een week ... CD

VAN DER GRAAF GENERATOR - Do Not Disturb (2016)

Dit trio kan nog jaren mee ...

... afgaande op het nieuwe studioalbum 'Do Not Disturb', dat volgens Peter Hammill weleens hun laatste zou kunnen zijn. De jaren gaan immers tellen. Daar is niets van te merken op deze nieuweling, die twee goede maar niet opvallende studioalbums en het uitstekende livealbum 'Merlin Atmos' opvolgt.
Hammill, Evans en Banton zijn compositorisch, speltechnisch en tekstueel in de 9 tracks in topvorm. De eerste drie tracks - 'Aloft', 'Alfa Berlina' en 'Room 1210' - zijn briljant en komen binnen als een prijs in de loterij. Met dat uit duizenden herkenbare, typische VDGG sfeertje. En dat is niet alleen vanwege die karakteristieke vocalen van Hammill. 'Brought to Book' en vooral 'Almost the Words' raken de emotionele snaar waarbij laatstgenoemde in gaat op het gegeven dat taal vaak tekortschiet. Dan is er gelukkig altijd nog muziek om emotie uit te drukken.
De mannen zullen er niet voor kiezen om weer met Andy Jackson samen te werken. Jammer want de toevoeging van sax zou het oorspronkelijke geluid van VDGG nog meer benaderen. In ieder geval heeft de band aangetoond nog steeds een hoog niveau te kunnen halen. Dus als het lichamelijk en geestelijk allemaal op orde blijft: ga nog een paar albums door! Harry de Vries (wat een week 37)