Wat een week ... CD

KING CRIMSON - Radical Action (2016)

Mooiste hoes van het jaar ...

... als jas voor een prachtig lichaam: het nieuwe livealbum 'Radical Action to Unseat the Hold of Monkey Mind' van de levende legende King Crimson. Bestaande uit vier schijven: 'Mainly Metal', 'Easy Money Shots' en 'Crimson Classics' en een blu-ray, met 28 tracks. Opgenomen in 2015 met als basis het voorlaatste concert van de tour in Takamatsu, Japan. Surrealistische hoes én sfeer: het is live maar het publieksgeluid is onderdrukt en dat geeft een bijzonder effect.
Allereerst de productie: geluidstechnisch subliem, alsof het optreden in mijn kamer plaatsvindt. Dat is best lastig met zeven man personeel waarvan drie drummers. Af en toe is de percussie teveel van het goede maar meestal pakt het goed uit. En wat zijn de mannen op dreef met een glansrol voor oudgediende Mel Collins die het jazzaccent aanbrengt via fluit en sax. Fripp klinkt ook als vanouds, is van oudsher de meester van de dosering maar als hij losgaat, zoals in 'Larks Tonques' en in 'Red', dan gebeurt er ook wat. 
Het geheel is een mix van oud, middelbaar en jong c.q. nieuw materiaal. Binnen die laatste groep valt het imponerende 'Radical Action'. Voorts zijn er briljante uitvoeringen van 'Starless' en 'VROOM' te beluisteren. Ook 'Epitaph' is okay al had die uitvoering bombastischer gemogen. Deze met emotie doordrenkte compositie vraagt daar om.

Iedere fan behoort dit fantastische livedocument aan te schaffen. Het maakt het palmares van deze band nog mooier omdat het door accentverschuivingen in de uitvoeringen en jazzy toevoegingen meer is dan een herhaling van zetten. Of zoals Fripp zegt "This is King Crimson ... re-imagined". In de Eindejaarslijst 2016! Harry de Vries (wat een week 36)