Wat een week ... CD

ARABS IN ASPIC - Victim of Your Father's Agony (2015)

De zeventiger jaren ...

... vormen de periode waarin de muziek gemaakt werd die de inspiratie vormt voor de Noorse band Arabs in Aspic. Op 'Victim of Your Father's Agony' horen we een veelheid aan muzikale 'memen' die in dat tijdperk het geboortelicht zagen.
De band timmert, in verschillende bezettingen, sinds 1997 aan de weg. De zeventiger jaren zijn voortdurend voelbaar. In de eerste plaats door het gebruikte instrumentarium (Hammond, Rhodes, Mellotron, synthesizers). Maar ook de knappe, teder gezongen harmonieën roepen associaties op aan die periode (CSN, Grateful Dead).
En er zijn klassieke referenties die overduidelijk zijn geleend van Rick Wakeman,The Nice, ELP, King Crimson en zelfs van The Beatles ('Sad Without You'). Geen imitatie maar van een groot origineel werkstuk is ook geen sprake.
Niettegenstaande het innovatieve tekort, is de amusementswaarde meer dan gemiddeld zodat het album telkens weer opgezet moet worden. En dat is niet voor elke band die retro muziek maakt weggelegd. De combinatie van muzikaal vakmanschap en compositorisch vermogen maakt het tot een knap, onderhoudend en zeer gevarieerd werkstuk. De composities zijn uiterst inventief en spannend. De instrumentale beheersing zorgt ervoor dat het geheel toch authentiek klinkt en uiterst genietbaar is.Tracks als 'God Requires Insanity' en de titelsong hebben zelfs een verslavende werking. Henk Vermeulen (wat een week 11)