Wat een week ... CD

GONG - Live Au Bataclan 1973 (1990)

Toen het nog veilig was ...

... in het Parijse theater Bataclan waar afgelopen vrijdag 89 mensen werden afgeslacht. Door godsdienstwaanzinnigen die naar eigen zeggen "afgodsdienaren op een feest van de perversiteit" wilden treffen. Hoe ziek kun je zijn. De plek ook waar de spacerockers van Gong in mei 1973 een geweldig concert afleverden. Maar waar ook andere hier vaak besproken bands speelden zoals Caravan en Genesis.
Gong was op dreef die avond in de bezetting met Allen, Moerlen, Blake, Hillage, Howlett, Smythe en Malherbe. Met als uitschieters de 17 minuten 'Dynamite - I'm Your Animal', een titel die 'avant la lettre' van toepassing is op de verwerpelijke daad vrijdag, en de bijna 10 minuten 'Flying Teapot'. De glissando's, rommelende synths, gitaarstrepen en whispers zijn niet van de lucht.

Dit album zie ik maar als eerbetoon en nagedachtenis aan een toen nog onbesmet theater waar het nooit meer zal zijn zoals het was. 'Gelukkig' hoeft Daevid Allen deze ellende niet meer mee te maken. Harry de Vries (wat een week 42)