Wat een week ... CD

MORAZ ALBAN PROJECT - Map (2015)

Op het moment ...

... dat ik deze korte review schrijf is 'Langs de Lijn' op de radio. Het titelloze album dat Patrick Moraz (Refugee, Yes, Moody Blues) en Greg Alban (Ice) deze maand uitbrengen begint met twee tracks ,'Jungle Aliens' en 'Strictly Organic', die ik als 'Langs-de-Lijn-muziek' zou willen typeren. Wat gladde jazzrock waarbij je steeds verwacht weg te worden gedraaid omdat er gescoord is bij Feyenoord-Willem II.
Maar daarna herpakt het duo, o.a. bijgestaan door de legendarische percussionist Lenny Castro (o.a. Steely Dan, Stones), zich sterk in de resterende 7 tracks. Vooral 'Mumbai Mantra' met een Oosters tintje en de sferische afsluiter 'Alien Species' bekoren mij zeer. Moraz is de kunst niet verleerd en strooit met solo's op zijn Korg, Hammond Organ en Kurzweil. Bovendien ontpopt de mij onbekende Greg Alban zich als een snelle, strakke maar ook virtuose drummer.
Hoewel het 'Langs-de-Lijn' gevoel nooit helemaal verdwijnt heeft het Moraz Alban Project toch een aangenaam album gemaakt dat zeker de fans van wervelende toetsen en drums zal bevallen. Harry de Vries (wat een week 34)