Wat een week ... CD

GONG - I See You (2014)

De zwanenzang ...

... van Daevid Allen is 'I See You' geworden. Helaas is de tovenaar een aantal weken terug overleden maar wat een plezier heeft hij zijn fans geboden en wat een imponerende muziek heeft hij nagelaten. En hij stond aan de wieg van Soft Machine. Ook niet mis.

Laat ik vooropstellen dat 'I See You' niet het beste album is dat Gong heeft gemaakt. Al staan er zeer sterke tracks op zoals 'The Eternal Wheel Spins', 'Syllabub', 'Zion My T-Shirt' en 'Pixielation'. Maar het is een indrukwekkend album.
Niet eens met terugwerkende kracht merk je dat Allen wist dat het zijn laatste zou worden. Er zijn allerlei verwijzingen naar zijn aanstaande dood. In de albumtitel en in de tien minuten van 'Thank You' waarin hij zijn kompanen en fans bedankt. Maar de track die mij het meest raakt is afsluiter 'Shakti Yoni & Dingo Virgin', hoe kan het ook anders dan de afsluiter zijn, verwijzend naar de bijnamen van Gilli Smyth en Allen en refererend aan het einde. Zonder tekst maar je voelt het in ieder huiveringwekkend akkoord. Glissando's, een sferisch geluid en Smyth's 'sprinkled space whisper' nemen Daevid mee naar een ander kosmisch adres. Ze zullen daar blij met hem zijn. Zelfs daar zal hij 'de mensen' vermaken. Het was een held en dit album maakt dat nog eens duidelijk. Harry de Vries (wat een week 16)