Wat een week ... CD

PETER HAMMILL - ... all that might have been ... (2014)

Eén van zijn betere albums …

... zo durf ik '... all that might have been ...'  van Peter Hammill met een gerust hart te karakteriseren. Het album is in een 3CD-uitgave en als enkele CD verkrijgbaar. De laatste wordt hier besproken.
Op deze nieuweling worden tien tracks gepresenteerd die in elkaar overlopen, en soms weer teruglopen, en in die zin cinematografisch zijn. Zoals zo vaak speelt Hammill alle instrumenten en worden de tracks regelmatig verbonden door vreemde geluiden en soundscapes. Dat deed hij eerder maar op dit album leidt het tot een perfecte integratie van alle composities tot een muzikale film. Ingevuld met die karakteristieke stem die slechts vrienden of vijanden kent. De teksten zijn zoals gebruikelijk niet al te vrolijk en verbeelden vooral de mindere momenten van het leven.
Peter Hammill heeft op de valreep van 2014 met '... all that might have been ...' een geweldig muzikaal document afgeleverd dat gelukkig nog net mee kan in de eindejaarslijst. En dat is knap na bijna vijf decennia. Want wat een catalogus heeft deze unieke artiest neergezet. Harry de Vries (wat een week 48)