Wat een week ... CD

MARBIN - The Third Set (2014)

Sodeknetter ...                          
 
... dat is niet mis wat Marbin aan progressieve jazz-rock laat horen op dit nieuwe album 'The Third Set', een liveregistratie van diverse concerten in de States.
Dit kwartet, geleid door de geweldige gitarist Dani Rabin en de al even geweldige saxofonist Danny Markovitch, heeft de afgelopen jaren veel opgetreden. Dat is goed te horen want de heren zijn puik op elkaar ingespeeld.
Het album toont ook hoe goed gitarist Rabin is: hij scheurt, schuurt, is snel maar verliest nooit het geheel uit het oog. Rabin kan nu al worden bijgeschreven in het illustere rijtje John McLaughlin, Allan Holdsworth, Joe Satriani en Steve Vai. Zijn solo in de aan Mahavishnu Orchestra refererende opener 'Special Olympics' is werkelijk briljant en leidt tot kippenvel. Soortgelijke piekervaringen krijg ik ook als ik naar het virtuose spel van Markovitch luister; wat is die man goed. Bij zijn saxsolo's in 'Redline' en 'Culture' viel ik van mijn stoel van verbazing.

Het is weliswaar vooral 'muzikantenmuziek' maar Marbin vergeet de melodie en de rustpunten niet. Dit in een uitstekend geluid getooide 'The Third Set' is een absolute aanrader voor een ieder die van stevige jazz-rock houdt waarin geregeld de solo's door de kamer vliegen! Harry de Vries (wat een week 36)