Wat een week ... CD

ROBERT PLANT - Lullaby & The Ceaseless Roar (2014)

'Out of the Box' ...                          
 
... denken leidt tot inspiratie en creativiteit. Dat is wat Robert Plant hier op een geweldige wijze laat horen met zijn Sensational Space Shifters. Maar het is ook 'Out of the Zepbox': Plant wil volledige artistieke vrijheid, los van Led Zeppelin, andere wegen verkennen en inslaan en niet blijven hangen in het oude. Led Zeppelin was uniek en briljant maar het imponerende concert in 2007 was voor Plant de afsluiting.
Vroeger speelt wel een rol in Plant's terugkeer naar de tegen Wales aanliggende West-Midlands met zijn heuvels, bossen, sagen en legenden. Die invloed uit jeugd en heden leidt tot intrigerende folkrock met af en toe een hard-rock randje waarin zijn bandleden zorgen voor gedoseerd experiment, met vreemde geluiden en vooral ook uitheemse instrumenten, in elf tracks die staan als een huis. Met de bewerkte traditional 'Little Maggie', 'Rainbow', het je in alle vezels rakende 'Embrace Another Fall', het ingetogen 'A Stolen Kiss' en 'Up on the Hollow Hill' als uitschieters, al doet dat de rest tekort.
Jimmy Page zou eens á la Plant los moeten komen van het verleden, niet steeds weer beginnen over een heroprichting, vooruitkijken en een frisse band om zich heen verzamelen. Plant laat horen waartoe dat kan leiden: verrassend en zeer sterk werk dat voor mij nu al de nummer 1 van dit jaar is! Harry de Vries (wat een week 35)