Wat een week ... CD

FOCUS - Golden Oldies (2014)

Operatie meer dan geslaagd ...

... en het was een hachelijke ingreep, je succesnummers opnieuw uitvoeren en uitbrengen. Focus deed het en hoe, want 'Golden Oldies' (passende maar verschrikkelijke titel) is ijzersterk. Natuurlijk zijn de oorspronkelijke uitvoeringen met Jan Akkerman in het geheugen gegrift en onovertroffen. Het tijdbeeld speelt daarbij natuurlijk ook een rol. Maar de nieuwe versies van o.a. 'Mother Focus', 'Sylvia', 'Hocus Pocus', 'House of the King' en 'Focus I' spetteren de speakers uit, stralen spelplezier uit en laten de luisteraar soms vanuit een andere invalshoek naar het origineel kijken.
Ik zat mij wel af te vragen "Wat zou Akkerman hiervan vinden? Zou hij er überhaupt naar luisteren, al is het stiekem?" Als hij dat doet dan moet hij concluderen dat zijn 'vervanger', de Schiedammer Menno Gootjes, een geweldige gitarist is die kan scheuren en ontroeren en de tracks beheerst alsof hij er al bij was toen ze geschreven werden. Ik zag Gootjes al spelen toen hij nog een jonkie was maar wat heeft hij zich ontwikkeld tot iemand die het gitaargevecht met Akkerman aan kan. Ik denk dat het dan 'een onbeslist' wordt.

Focus X uit 2012 was al een aanrader. Golden Oldies' van Focus 'MK zoveel' ook: tien geweldige tracks! kopen dus! Harry de Vries (wat een week 21)