Wat een week ... CD

DIMAEON - Collapse of the Anthroposcene (2013)

De ondergang van de blauwe planeet  ... 


... door het handelen van Homo Sapiens en de funeste invloed op onze planeet. Het thema van het conceptalbum 'Collapse of the Anthropocene' van de Nederlandse band Dimaeon. De boosheid die het thema oproept laat zich uitstekend verklanken met agressieve, woeste metalriffs. De andere kant van de medaille, verdriet, somberheid en filosofische bespiegelingen, lenen zich meer voor teder en verfijnd werk.
Beide aspecten komen hier tot uiting. Zo opent men teder met 'The Blood of Millions', een gevoelige gitaarmelodie, omgeven door onheilspellende achtergrondgeluiden, die al snel transformeert in woeste metal-riffs en drumpartijen, flitsende gitaarsoli en duistere grunts. Aan het einde ben je de tederheid alweer vergeten. Ook 'Dark Century' opent met een wonderschoon gezongen melodie die dit keer grotendeels in stand blijft om uiteindelijk weer, op subtiele wijze, de agressieve kant van de band te laten horen: een prachtige compositie!

Helaas weet Dimaeon dit hoge niveau niet vast te houden. De overige tracks zijn voor het grootste deel opgebouwd uit (afgeleide) riffs en patronen die eerder in pakweg dertig jaar metalgeschiedenis werden geschreven. Het geheel klinkt daarom, ondanks het hoorbare potentieel van de band, nogal clichématig. Genoemde hoogtepunten bewijzen echter dat de band tot meer (originaliteit) in staat is. Henk Vermeulen (wat een week 20)