Alvenrad - Habitat (2014)

Label: Trollmusic
Bandsite: https://www.facebook.com/Alvenrad
Running Time: 45:00
Reviewer: Henk Vermeulen
Score:
(out of 5 Jojo's)


'Habitat' is het debuut van de folkmetalband Alvenrad, een project van het Overijsselse duo Jasper Strik en Mark Kwint, die eerder in Faelwa en Stormsterk samenwerkten. Verder werd gebruik gemaakt van de diensten van vier uitstekende gastmuzikanten. Alvenrad is overigens de oud-Germaanse vertaling voor 'De Zon', die een belangrijke rol speelt in de Germaanse Heidense mythologie.
Ook bij deze muzikale exercitie vormt folk het uitgangspunt. Vormde eerder (progressive) rock het ingrediënt waarmee de folkvoorliefde van het duo werd verrijkt, Alvenrad gebruikt nu vooral metal als verpakking voor hun passie. En de band doet dat op 'Habitat' op uiterst originele, geraffineerde maar vooral ook gedurfde wijze. Kenmerkend is dat bij vlagen snoeiharde metal wordt gecombineerd met Nederlandstalige folk. De tekstinhoud neigt naar de traditie van de Scandinavische, vooral Noorse (pagan)blackmetal (o.a. Ulver en Borknagar). Net als hun Gelderse kompaan Heidevolk laat men zich vooral inspireren door de regionale folklore en natuur (de Veluwe).
De 9 tracks bevatten bizarre mythologische titels als 'Zwartwildernis', 'Adels des Gemoeds' en 'Ondermaans'. In opener 'Woudakoestiek', die door de (surrealistische) titel associaties oproept met het folkrock album 'Songs from the Wood' (1977) van Jethro Tull, is die voorliefde voor de natuur onmiddellijk voelbaar. Ik hoop wel dat bij de officiële uitgave een tekstboekje is gevoegd omdat de teksten soms moeilijk verstaanbaar zijn en de verstaanbare flarden nieuwsgierigheid oproepen naar die inhoud. Opvallend is dat de teksten soms gezongen worden in een accent dat het midden houdt tussen plat Haags en Rotterdams.
De muzikanten hebben goed geluisterd naar de grote bands. De rode draad van het album wordt gevormd door metal en folk maar de tracks vertonen veel verscheidenheid. Typische van Metallica en Iron Maiden geleende metal riffs worden afgewisseld met gevoelige, door piano en gitaar gedomineerde melodieën die herinneringen oproepen aan Camel en Focus. Even later horen we dan weer door merg en been gaande grunts ondersteund door woeste drumpartijen á la Dimmu Borgir. De orgelpartijen van Strik doen denken aan de wijze waarop wijlen Jon Lord de hardrockmelodieën van Deep Purple van kracht voorzag. De knappe gitaarsolo’s van gastartiest Erik Sprooten roepen Martin Barre (Jethro Tull) in herinnering.
Hoewel Alvenrad een knap album heeft afgeleverd is de structuur van sommige composities te vaak opgebouwd uit clichématige elementen, afkomstig uit de traditionele (heavy)metal. Dergelijke clichés doen de knappe composities tekort. Op 'O Patrones' en 'Ondermaans' laat men immers horen in staat te zijn op een originele, eigen wijze de structuur vorm te geven. Het valt te hopen dat de band die twee tracks als uitgangspunt neemt voor het vervolg want 'Habitat' bewijst dat Alvenrad veelbelovend is. Henk Vermeulen (03-2014)

Personnel:

Mark Kwint - lead, harmony and grim vocals, rhythm and lead guitars, acoustic guitars, flute
Jasper Strik - keys, piano, FX, programming
with:
Erik Sprooten - solo guitar
Koen de Graaf - grunts
Arjan Hoekstra - bass, harmony vocals
Hanna van Gorcum - female vocals

Discography:

Habitat( 2014)