Brand X Four Releases of Rare CD's

Brand X werd gezien als het speeltje van drummer Phil Collins. Logisch gezien zijn bekendheid via Genesis.Toch zijn de bijdragen van gitarist John Goodsall, bassist Percy Jones en in iets mindere mate van toetsenist Robin Lumley qua composities groter in aantal dan die van Collins. Dat hij in de progfusion van Brand X een uitlaatklep vond naast zijn drukke werk met Genesis is wel zeker. Met terugwerkende kracht lijkt Brand X, niet qua muziek maar qua loopbaanplanning, een overgang te zijn tussen Genesis en zijn latere solowerk. Hoewel ik gehoopt had op een reissue van de studioalbums, want die moeten het nog steeds doen met een enigszins armoedige, eerste generatie CD-release, koos Gonzo Multimedia ervoor om een aantal inmiddels zeldzame uitgaven van Brand X (opnieuw) te vermarkten. Plus een heruitgave van een solo-album van Percy Jones.

Brand X - Missing Period (1997/'13)

Label: Gonzo Multimedia
Bandsite: -
Running Time: 50:40
Reviewer: Harry 'JoJo' de Vries
Score:  
(out of 5 Jojo's)

 
Familieleden gaven Goodsall ooit een verhuisdoos die men op zolder vond. Daarin bleken naast allerlei memorabilia ook verloren gewaande tapes uit de begintijd van de band te zitten, gemaakt in 1975 en 1976, voorafgaand aan het sterke debuut 'Unorthodox Behaviour'. Goodsall en Jones concludeerden beiden dat de kwaliteit, zowel technisch als productioneel, zo goed was dat een uitgave voor de hand lag. En inderdaad het is prima wat we hier horen en bovendien illustreert het goed hoe de composities tot stand kwamen en evolueerden tot de tracks die uiteindelijk op de studio-albums terecht kwamen. Aangevuld met Preston Heyman (percussion) luisteren we naar de oerversie van 'Born Ugly', hier genoemd 'Dead Pretty', van het latere debuut. En vormt 'Miserable Virgin' de voorloper van 'Malaga Virgin', te vinden op 'Moroccan Roll' uit 1977. Naast drie andere tracks ook de 'eerste' take van 'Why Won't You Lend Me Yours?' van 'Morrocan Roll' en die take is wat mij betreft geweldig. Het sterke thema wordt heerlijk uitgesponnen en is hier al net zo goed als de uiteindelijke compositie.
Niet alleen in het licht van een complete geschiedschrijving van de band maar ook gehoord de kwaliteit van het gebodene is 'Missing Period' absoluut een waardevolle uitgave.