Wat een week ... CD

GENESIS - The Lamb Lies Down on ... (1974/2007)

Aangestoken door ... 

  ... de recente releases van Steve Hackett werd het weer eens tijd voor herbeluistering van de Genesis catalogus. Dit weekeinde was 'The Lamb Lies Down on Broadway' aan de beurt, het album dat ik op 24 februari 1975 live onderging in Carré in Amsterdam. Gezeten 'Galerij, Stoel 61'. En op 11 april 1975 nogmaals in Ahoy. Twee grandioze concerten, verankerd in het trommelvlies, gebrand op het netvlies.
'The Lamb' is een meesterwerk en de zwanenzang van Peter Gabriel. Op het hoogtepunt vertrekken bij een band is zo gek nog niet. Al maakte Genesis daarna zeker nog vier hoogstaande albums. Maar het was wel anders zonder die karakteristieke stem en gekte van Gabriel.
Het dubbelalbum dat verhaalt over Rael kent alleen maar hoogtepunten, drieëntwintig tracks lang. Dompel je onder in 'Fly On a Windshield', 'Carpet Crawler', 'The Chamber of 32 Doors' (rillingen ....), 'Lillywhite Lilith', 'Anyway' en ga zo maar door. Onovertroffen en na bijna veertig jaar nog steeds fier overeind staand. Een baken in de proghistorie, een ijkpunt in vele levens, in ieder geval in dat van mij. Harry de Vries (wat een week 48)