Wat een week ... CD

STEVE HACKETT - Genesis Revisited: Live (2013)

Is dat nu nodig  ... 

… alweer een compilatie van Genesis-composities van Steve Hackett en dan ook nog live 'at the Hammersmith' uitgevoerd? Dat was mijn aanvankelijke gedachte. Inmiddels zeg ik: “wat een genot, deze live-verzameling van Genesis-favorieten!”
Met 'Genesis Revisited II' presenteerde meestergitarist Hackett in 2013 het vervolg op 'Genesis Revisited' (1996). Hoewel op de kwaliteit niets valt aan te merken was het flets en onevenwichtig, vooral door de veelheid aan vocalisten. Om de typische Genesis-sfeer tot zijn recht te laten komen is het vocale ingrediënt essentieel. De sfeer die Gabriel en later Collins wisten te creëren, vormde de spreekwoordelijke deksel op de instrumentale Genesis pot. In tegenstelling tot de studio-versies van 'Genesis Revisited', is Hackett live consistenter te werk gegaan en heeft de meeste zangpartijen uitbesteed aan één vocalist: Nad Sylvan. Een gouden zet want Sylvan weet de briljante muziek zodanig te completeren dat de sprookjesachtige sferen van vroeger worden opgeroepen en de emotionele essenties van de stemmen van Gabriel en Collins voelbaar zijn. Hiermee brengt hij die typische surrealistische Genesis-ervaring tot leven.
Op het album (3 CD/2 DVD) staan ook enkele dissonanten omdat daar geen vocale consistentie is. Zo combineert drummer Gary O’Toole á la Collins enkele keren zijn slagwerk met zang en dat is geen succes. Ook passeert een aantal zeer bekende gastvocalisten de revue: stuk voor stuk geweldige zangers maar hun stemmen synchroniseren niet met de muziek.
Composities als 'Watchers of the Skies', 'The Musical Box', 'Dancing with the Moonlit Knight', 'Firth of Fifth' en vooral 'Supper’s Ready' zorgen door de inbreng van Nad Sylvan dat het alledaagse, aardse bestaan even ontstegen kan worden: nog steeds, pakweg 40 jaar na dato ... Henk Vermeulen (wat een week 49).