Wat een week ... CD

COPERNICUS  - Worthless! (2013)

Een lichte wending ...

... is waar te nemen op dit nieuwe en sterke album van de avant-garde dichter en muzikant Copernicus. Die conclusie trok ik pas enige tijd na ontvangst van deze promo want het doorgronden van Copernicus' muziek neemt altijd tijd in beslag.
Wat is er niet veranderd? De filosofisch getinte teksten, vaak verwijzend naar de Quantum Mechanica - de eerste track gaat hier weer over - en non-existentialistische uitspraken dat de werkelijkheid niet bestaat ("you are not your body", "there is no you", "nothing will ever exist"). Leuk voor aan de borreltafel maar in de praktijk kun je er niet zoveel mee, al scherpen dat soort gedachte-excercities de geest waar het gaat om het geheim van de homo sapiens en zijn context. Ook het experiment is er nog steeds.
Wel veranderd is de uitvoering en daarmee de sfeer van de muziek, die rustiger is, landerig soms, broeierig, nog steeds geënt op de jazz maar ingetogener. Deze wending bevalt mij wel. Het biedt de mogelijkheid om dit album ook op te zetten waar mijn huisgenoten bij zijn. Dat hoefde ik bij de vorige, overigens ook uitstekende, albums niet te proberen. Een aanrader. Harry de Vries (wat een week 36)