Wat een week ... CD

DEEP PURPLE  - Now What?! (2013
)


Imponerend eerbetoon ...

... aan Jon Lord, de vorig jaar overleden legendarische en vroegere toetsenist van Deep Purple, zo zou ik het nieuwe album 'Now What?!' willen typeren.
Ook hier kunnen de cynische, verzuurde luisteraars met een zuinig gezicht verkondigen dat een stel ouwe mannen nog zo nodig hun bekende kunstje willen vertonen. Op leeftijd zijn Gillan, Paice, Glover, Morse en Airey inmiddels inderdaad maar wat een power en een drive leggen de heren aan de dag zeg. Daar kan menig ouwetje vanachter de geraniums een inspirerend voorbeeld aan nemen.
En 'hun bekende kunstje vertonen' is zeer relatief. Natuurlijk zijn de elf tracks herkenbaar als Deep Purple: stevige hardrock, een prominent orgel, de karakteristieke stem van Gillan en prima melodielijnen zoals in opener 'A Simple Song', 'Out of Hand' of 'Blood from a Stone'. Maar de band heeft zich wel degelijk nog ontwikkeld van hardrock naar progrock. Luister maar eens naar 'Weirdistan' of 'Apres Vous'.
Dit in een prima produktie van Bob Ezrin gestoken 'Now What?!' behoort tot de buitencategorie van de progressieve rock. Als de mannen nog niet tegen de zeventig zouden lopen zouden ze nog decennia meekunnen. Voorlopig zijn ze gewoon op 'world tour', om alle criticasters ook live de mond te snoeren. Harry de Vries (wat een week 25)