Wat een week ... CD

LANDMARQ - Entertaining Angels (2012
)


Tijdje bij mij uit beeld geweest ...


... de Britse progband Landmarq. Niet vanwege de kwaliteit maar er moeten in het grote aanbod nu eenmaal keuzes worden gemaakt. Onterecht zo bewijst dit vijfde studio-album, hier voorliggend in de 'special edition' uitgave met een extra 4-track bonus CD.
Je kunt de band verwijten niet veel progressie te hebben gemaakt. Het is traditionele prog met typische progclichés in de solo's en trackopbouw. Je kunt ook zeggen dat zij loyaal zijn aan hun muziek en sound. Wat wel is veranderd zijn de zwaarder aangezette 'backing vocal' arrangementen waardoor het album warmer en voller klinkt.
Maar ook in andere opzichten is dit een uitstekend album. Zangeres Tracy Hitchings zingt de sterren van de hemel en doet mij soms zelfs denken aan Kate Bush, de band bestaande uit D'rose, Gee, Varty en Wagstaffe klinkt energiek, het spelplezier spat er vanaf en de acht (plus vier) composities zijn hoogstaand. Met 'Glowing' en 'Turbulence (ParadigmShift)', beiden ieder twaalf minuten, en de zestien minuten van 'Calm Before the Storm' als hoogtepunten.
Als je geen progrevolutie verwacht heeft Landmarq met 'Entertaining Angels' een heerlijk album afgeleverd dat weleens een kanshebber voor de eindejaarslijsten zou kunnen zijn. Harry de Vries (wat een week 12)