Wat een week ... CD

PETER BANKS - Instinct (1993
)


Eén van de oprichters van Yes ...


... meespelend op de eerste twee albums, daarna lid van Flash en Empire en met enige regelmaat solo-albums uitbrengend: gitarist Peter Banks. Hij kwam deze week niet opdagen bij een opnamesessie en bleek te zijn overleden aan hartfalen, pas 65 jaar.
Peter Banks was een eigenzinnig man met een eigenzinnig gitaargeluid en eigenzinnig gitaarspel. Dat maakte hem uniek en zijn spel direct herkenbaar. Wat mij betreft doet hij niet onder voor Steve Howe, Jan Akkerman - met wie hij nog speelde - of Steve Hackett. Maar hij had de pech vóór het grote succes Yes te moeten verlaten, zijn promotie liet te wensen over en hij stond te boek als een lastig persoon. Daardoor heeft hij nooit de bekendheid gekregen die anderen wel bereikten.
Op dit eerder besproken solo-album 'Instinct' uit 1993 laat hij horen wat hij in huis heeft. Twaalf composities, te kenmerken als een fusie van jazzrock, progrock en pop, die compositorisch niet allemaal even sterk zijn maar qua gitaarspel over de gehele linie staan als een huis. Een bijzonder gitarist, een bijzonder mens. Harry de Vries (wat een week 11).