Wat een week ... CD

SIX ORGANS OF ADMITTANCE - Ascent (2012)

Psychedelische orgie ...


... van gitaargeweld is de noemer waarmee ik 'Ascent' van Six Organs of Admittance het best kan karakteriseren. SOoA is één van de vele projecten van gitarist Ben Chasny. Ik had weleens flarden van SOoA gehoord maar het vooral akoestisch georiënteerde werk liet nimmer een onuitwisbare indruk achter. Dit in tegenstelling tot 'Ascent'.
De herinneringen aan het eerdere werk contrasteren in elk opzicht met deze snoeiharde, schitterende psychedelische gitaarrock. Het album zelf biedt ook contrast. Er valt namelijk ook te genieten van tedere akoestische juweeltjes zoals 'Your Ghost', een prachtig gezongen lied waarbij Chasny uitsluitend begeleid wordt door akoestische gitaar.
Opener en pareltje 'Waswasa' fungeert als blauwdruk voor de rest. Vaak blijkt dan achteraf dat er sprake was van die spreekwoordelijke ene zwaluw. Zo niet hier. De euforie bij de eerste noten blijkt de verwachtingen volledig waar te maken. Vanaf begin tot eind is sprake van een waar psychedelisch spektakel waarin virtuoos gitaarspel afgewisseld wordt met invloed uit de hoogtijdagen van de psychedelica. 'They Called You Near' zou zo maar op 'Sgt.Pepper' hebben kunnen staan.
Een kritische zuurpruim zou dit album kunnen bekritiseren als retro. De liefhebbers van o.a. Eric Clapton in Cream, Ritchie Blackmore in Deep Purple en John McLaughlin in The Mahavishnu Orchestra zal het een worst zijn. Henk Vermeulen (wat een week 35)