Wat een week ... CD

THE ENID - Live with the City of ... (2012)

Een orchestrale herbewerking ...


... van Enid-composities lag al decennia voor de hand. De legendarische band The Enid maakt immers symfonische rock die zich daar, vanwege het klassieke fundament, uitstekend voor leent. Dat is dan nu gebeurd met The City of Birmingham Symphony Orchestra, ondersteund door een groot koor en natuurlijk de zesmansband zelf. En het resultaat is indrukwekkend.
Wellicht dat dit dubbelalbum de naam van oprichter en voorman Robert John Godfrey definitief vestigt als belangrijk Brits componist. Want de uitvoeringen van o.a. 'In the Region of the Summer Stars', van het laatste studio-album 'Journey's End' en vooral van 'Childe Roland' en 'Fand' afkomstig van mijn favoriete Enid-album 'Aerie Faerie Nonsense' uit 1977, zijn glorieus. De synergie tussen orkest, band en koor is, op een enkele hapering na in opener 'Judgement', prachtig. Ook is een sterke uitvoering toegevoegd van het van Barclay James Harvest bekende 'Mocking Bird'. Wederom een poging van Godfrey, na diverse rechtszaken, om duidelijk te maken dat hij toch echt co-auteur is van dit illustere stuk dat iedere symfo-fan kent.
Ik vermaak mij zeer met deze live-uitvoeringen van ijkpunten uit de Enid-catalogus. Een klein minpuntje. Ieder orkest- en koorlid wordt met naam en toenaam op de hoes genoemd. De huidige bezetting vanThe Enid is echter nergens te vinden. Slordig, maar gelukkig wel te vinden op de site van The Enid. Verder niets dan lof. Harry de Vries (wat een week 25)