Wat een week ... CD

KOTEBEL - Concerto for Piano and ... (2011)

Indrukwekkend 'concerto' ...

... van het Spaanse Kotebel, een band met een voor Nederlanders wat vreemde naam. Maar 'what's in a name', het is de muziek waar het primair om gaat.
Kotebel maakt progressieve rock met een sterke symfonische, klassieke inslag. Ik kende de band slechts van naam dus dit is mijn eerste kennismaking, waarbij ik wat associaties heb met Isildur's Bane en in mindere mate met After Crying en er worden her en der wat Zappaiaanse speldeprikjes uitgedeeld.
Dit album van bijna een uur bestaat voor 42 minuten uit het 'Concerto for Piano and Electric Ensemble'. Een weergaloos op klassieke leest geschoeid stuk waarin de gitaren van Forero, de grand piano van Plaza Engelke en de keyboards van Vegas de boventoon voeren, ondersteund door een sterke ritmesectie en af en toe een saxpartij. Prachtige toetsenpartijen nemen je mee naar stilte en naar drukte, naar vrolijkheid en verdriet, naar vroeger en naar nu. Om weg te dromen dus. Weergaloos.
In de vier aanvullende stukken tapt Kotebel uit een minder klassiek en symfonisch vaatje en is wat steviger progrock aan de orde. Ook hier toont de band haar kwaliteit, zowel compositorisch als technisch.
Een eerste indruk raak je niet meer kwijt. In dit geval is dat geen straf. Integendeel, Kotebel zal in de gaten gehouden worden in de toekomst. De hoge kwaliteit van 'Concerto for Piano and Electric Ensemble' vraagt daar om. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 13)