Wat een week ... CD

JETHRO TULL - Dot Com (1999)

Tijd voor een nieuw studioalbum ...

... want 'Dot Com' is alweer twaalf jaar oud. Maar Ian Anderson en Martin Barre maken op dit moment met de band een wereldtournee in het kader van veertig jaar 'Aqualung' dus voorlopig zal de tijd voor nieuw werk ontbreken.
'Dot Com' is een sterk album - heeft Jethro Tull ooit een matig album gemaakt - waarop de van Tull bekende rock met folkinvloeden aangevuld wordt met Oosterse elementen. De hoes is daar ook een uiting van. De veertien tracks zijn allen even goed, de korte intermezzi 'Nothing @ All' en 'Mango Surprise' daargelaten. Toch noem ik een paar uitschieters zoals het titelnummer, de strakke, stevige tracks 'El Nino' en 'Black Mamba' en 'Bends Like A Willow', een vrij traditioneel Tull-nummer dat ook ten tijde van 'Songs from the Wood' (1976) of 'Heavy Horses' (1978) geschreven zou kunnen zijn.

Herbeluistering van 'Dot Com' deed mij verlangen naar een nieuw album en ik bedacht mij ook "wanneer komt er nu eindelijk eens een actuele remaster of nog beter een 'deluxe edition' van de mijlpaal 'Thick as a Brick' (1972)? Vreemd dat juist dit belangrijke werk in de bandcatalogus in de laatste oppoetsronde van 2002 niet werd meegenomen en veel andere Tull-albums wel. Anderson wil volgend jaar tijdens een nieuwe wereldtournee het album live integraal gaan spelen. Hopelijk is dat het moment voor een reissue. Overigens presenteert ProgLog AFTERglow tijdelijk Jethro Tull Radio (zie rechterframe). Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 34)