Wat een week ... CD

BROWN & CRANE - Faster Than (1980/2011)

Bijzonder werkstuk ...

..., 'Faster than the Speed of Light', een album dat deze twee grote namen in 1980 maakten. Arthur Brown kennen we natuurlijk van 'The Crazy World of AB', waar ook toetsenist Vincent Crane kort deel van uitmaakte. Crane die we kennen van Atomic Rooster en van zijn virtuose Hammond-partijen en in 1989 overleed aan een overdosis pijnstillers.
Brown was eind jaren '70 in Berlijn en van plan een nieuw album te maken. Op dat moment werd hij gebeld door de vrouw van Crane. Na Atomic Rooster was Crane muzikaal in een zwart gat gevallen, werd depressief en was al twee maanden niet uit zijn bed geweest. Brown haalde hem eruit en nam hem mee naar Berlijn. Via Klaus Schulze, die hier als co-producer optreedt, kwam Crane in aanraking met de synthesizer die hij "fucking nothing" vond. Toch bespeelt hij op dit album af en toe, met tegenzin, de Moog. Daardoor werd het allemaal minder experimenteel dan Brown had gewild.

Toch is hier sprake van een bijzonder werkstuk. Sterke rockcomposities, met de krachtige, unieke stem van Brown in het centrum, omlijst met veel orkestraties van de Berliner Philharmoniker en natuurlijk met de dienende orgelpartijen en soms wervelende -solo's van Crane. Het geheel krijgt, wonderlijk genoeg gezien de achtergrond van beide mannen, door het orkest een wat klassieke toon maar kent ook referenties met het oude werk van Brown, met Frank Zappa en met Geoff Mann's solowerk 'Second Chants'. 'Faster than the Speed of Light', een interessant album, gelukkig opnieuw uitgebracht en remastered door Esoteric Recordings. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 33)