Wat een week ... CD

THE LONG HELLO - Volume One (1974)

Is dat mogelijk ...

... Van der Graaf Generator zonder bandleider Peter Hammill? Alleen als je muziek maakt die weinig te maken heeft met het echte VDGG-geluid. En daar is sprake van bij The Long Hello, een sideproject van David Jackson, Hugh Banton en Guy Evans, waarvan 'Volume One' uitkwam in 1974 in Italië, het land waar VDGG zo populair was en is, en twee jaar later pas in de UK en Europa. Overigens gefinancierd door fans en vrienden, want zowel VDGG als de leden zaten toen op zwart zaad.
Dit trio kreeg in die tijd steeds meer moeite met de leidende, dominante rol van Peter Hammill en kreeg weinig ruimte binnen VDGG voor de eigen muzikale ideeën.The Long Hello was het resultaat en het trio kwam, aangevuld met oud-VDGG-lid Nic Potter, Ced Curtis en Piero Messina, met relatief ingetogen rockmuziek waarin veel klassieke referenties doorklin- ken en de folksfeer overal aanwezig is.

Het is vooral saxofonist en fluitist David Jackson die hier het geluid bepaalt en een belangrijk deel van de composities voor zijn rekening neemt. Het prachtige 'Looking at You' en het indrukwekkende 'Morris to Cape Roth' worden gedomineerd door zijn virtuoze fluit- en saxspel waarbij Jackson het hoorbaar naar zijn zin heeft.
The Long Hello kwam op mijn pad tijdens mijn voorbereiding van het VPRO-radioprogramma over VDGG & Peter Hammill dat zal worden uitgezonden op 23 juli as. van 20 tot 22 uur op Radio 6. Een interessant sideproject van Jackson c.s. waarvan ik wist dat het bestond maar nog nooit beluisterd had. Zonder Hammill weliswaar maar zeer de moeite waard. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 25)