Wat een week ... CD

STRAWBS - Hero and Heroine in Ascencia (2011)

Opgepoetst meesterwerk ...

... is dat geen contradictio in terminis? Want het Strawbs-album 'Hero and Heroine' is een meesterwerk uit 1974 en meesterwerken behoeven geen poetsbeurt. Toch hebben de heren ervoor gekozen dit ijkpunt in hun catalogus in 2010 nog eens live uit te voeren en op schijf te zetten. Al is er van publiek weinig te merken.
Er is zelfs aan gesleuteld en dat was dus niet echt nodig. Niet dat dat verkeerd uitpakt want de Strawbs laten hier een fris geluid horen, steviger, voorzichtig moderner en het staat ook technisch als een huis. Al is Dave Cousins wel erg aan het schreeuwen op het eind. Nu moet je al van die stem houden, ik wel doorgaans, maar hier schiet hij wat door. Maar Cousins, Lambert, Cronk, Fernandez en nieuwkomer John Young spelen alsof ze nog in hun eerste jeugd verkeren.
Nogmaals, deze herhaling was niet nodig geweest, het origineel krijgt de voorkeur, maar ik kan mij voorstellen dat je als band wilt weten hoe 'Hero and Heroine' met de kennis van nu, de ontwikkeling die je als mens en muzikant in vier decennia hebt doorgemaakt en de voortschrijdende techniek, anno 2011 zou klinken. Prima dus ... al was vroeger alles beter. Wel gewoon aanschaffen natuurlijk.
Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 23)