Wat een week ... CD

ULVER - Wars of the Roses (2011)

Imponerend album ...

... van de Noorse band Ulver. Een collectief dat oorspronkelijk black metal liet horen waarin folkinvloeden verwerkt waren. Op dit nieuwe werk hebben 'de wolven' een draai gemaakt vergelijkbaar met de draai die Opeth in 2003 tijdelijk maakte met het sterke, ingetogen 'Damnation'.
Op 'Wars of the Roses' horen we inderdaad ingetogen progressieve muziek, gezet in een folk- en ambientsfeer. Sterke composities, niet altijd even vrolijk zoals in 'September IV', met af en toe een korte oprisping naar de oude doommetaltijd maar grotendeels sferisch en sterk visualiserend zoals in 'England' en 'Island' .
Van mijn stoel viel ik bij beluistering van afsluiter 'Stone Angels' waarin Ulver een lang gedicht van Keith Waldrop integraal op muziek heeft gezet. Verbazingwekkend dat deze track zo sterk overkomt want de compositie is weliswaar gelardeerd met vreemde geluiden maar ontwikkelt zich nauwelijks en de declamerende stem van Kristoffer Rygg is vrij eentonig. Toch maakt deze track van begin tot eind een onuitwisbare indruk en een gang naar de 'repeat' onvermijdelijk. Erg knap.
Ulver heeft met 'Wars of the Roses' sterk werk afgeleverd dat a-typisch is voor de andere werken in hun catalogus. Maar dat is op zichzelf een stijlkenmerk van de band, iedere keer weer nieuwe muzikale richtingen inslaan. Daardoor wel zo verfrissend en het houdt de fans en de band wakker. Kanshebbertje voor .... maar dat duurt nog even. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 20)