Wat een week ... CD

RON GEESIN - RonCycle1: Journey of a Melody (2011)

Legende, bekend geworden ...

... door zijn belangrijke bijdrage aan Pink Floyd's 'Atom Heart Mother'. Maar de man kon en kan gewoon op eigen muzikale benen staan, al zal zijn historische samenwerking zeker hebben geleid tot meer naamsbekendheid.
Geesin is altijd actief gebleven in de muziek, al zitten er wat hobbels in zijn catalogus, hetgeen de mystificatie rond zijn persoon heeft versterkt. Nu dan een nieuw album, waarvan een deel van de titel, 'RonCycle1', aangeeft dat er nog meer gaat komen. Gelukkig maar want dit album is een mooi werkstuk waarin soms, in de arrangementen, de blazers van 'Atom Heart Mother' doorklinken.
Het album bestaat uit zestien relatief korte stukken die mij doen denken aan de 'Filmworks'-cyclus van John Zorn en die ik zou willen karakteriseren als avant-gardistisch met uitstapjes naar klassiek, jazz en progressieve rock. De composities zijn stuk voor stuk sterk en hoewel zij in eerste instantie overkomen als fragmentarisch, vormen ze uiteindelijk een sterk geheel. Geesin is dus weer goed bezig aan het front. Met dank aan het mooie Nederlandse label Tonefloat Records, verantwoordelijk voor deze uitgave. Dit smaakt naar meer! Harry 'JoJo' de Vries
(wat een week 17)