Wat een week ... CD

MAGMA - Spiritual (2000)

Als je niets hebt ...

... van de Franse band Magma in de platenkast, dan biedt de verzamelaar en dubbelaar 'Spiritual' een uitstekend overzicht en voor degene die de band niet kent een prima kennismaking.
Deze al sinds begin jaren 70 bestaande band is heerlijk non-conformis- tisch. Zo ontwikkelde men de eigen taal Kobaïan en verwerkte men elementen van zowel de jazz, jazz-rock, electronic music als de klassieke muziek (o.a. van Carl Orff) in de composities. Dat leidt tot een geheel eigen sound waarin ook het excellente drumwerk van frontman Christian Vander, die nog steeds deel uitmaakt van de line-up, opvalt en die de jazzgroove in het werk bewaakt.
De bekendste albums zijn 'Mekanïk Destruktïw Kommandöh' (1973), 'Köhntarkösz' (1974), 'Üdü Wüdü' (1976) en 'Attahk' (1978). Gek genoeg zijn het vooral de twee laatste albums waarvan tracks op deze verzamelaar te horen zijn. Maar dat mag de pret niet drukken. Ik vermaak mij zeer met het stuwende en strakke 'Weidorje', met het intrigerende, vreemde 'Kobah' en het weirde 'The Last 7 Minutes'.
Magma neemt een unieke plaats in het progressieve landschap in. Anders dan anders is iets dat mij altijd aanspreekt. Niet als doel op zich maar omdat eigenzinnigheid in artistiek opzicht vaak de meest interessante kunst oplevert. Zo ook bij Magma. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 12)