Wat een week ... CD

ADRIAN BELEW - Here (1994)

Deze maand kleurt Holland Belew ...

... want Adrian Belew staat centraal in allerlei radioprogramma's, waarover later meer, en er is vandaag in Paradiso een concert van The Metropole Orchestra met deze illustere gitarist, geluidskunstenaar en zanger.
Belew is natuurlijk met name bekend door zijn samenwerking met Frank Zappa, David Bowie, The Talking Heads en sinds 1980 met King Crimson. Het is zelfs de vraag of zijn naam boven was komen drijven zonder deze dienstverbanden. Zijn solo-werk is namelijk nogal wisselvallig en haalt het niet bij de kwaliteit die hij met anderen realiseerde. Dat geldt wat mij be- treft niet voor 'Here'.
Op 'Here' laat Belew horen prima songs te kunnen componeren vooral in de traditie van The Beatles. Het is nog steeds een heerlijk album dat goed wegdraait, prima geproduceerd is, puntige songs kent met wat beschei- den gitaarexperiment. Absolute uitschieter is voor mij het prachtige, gedragen 'Fly' dat in de sfeer past van het ook al indrukwekkende 'Matte Kudasai' van King Crimson.
Belew staat dus centraal deze maand in radioprogramma's. Zo ook in VPRO-De Wissel van as. zaterdag 5 maart (Radio 6, van 20.00 tot 22.00 uur) waar het tijdsgewricht in kaart wordt gebracht waarin Belew tot wasdom kon komen, uiteraard met veel progressieve muziek. Presentator Aad van Nieuwkerk wordt deze keer bijgestaan door Jos Eilert en ondergetekende. Luisteren dus. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 8).