Wat een week ... CD

NO-MAN - Speak (1989/2004)

Opgenomen voordat ...

... Tim Bowness en Steven Wilson oftewel No-Man een platencontract, een publiek en een idee waar ze naar toe wilden met hun muziek hadden. Een remaster was dan ook wel aan de orde en die kwam er in 2004.
'Speak' mag dan in de pioniersperiode van de band zijn opgenomen, ik vind het nog steeds één van de betere albums van deze 'sonic architects', naast het sublieme 'Returning Jesus' natuurlijk uit 2001. Wilson zegt in de hoestekst dat er ook wat missers op staan maar die heb ik nog nooit kun- nen vinden. Het laid-back album brengt je integraal in een andere wereld waar filosoferen over het leven ('French Tree Terror Suspect'), de kunst ('Life with Picasso' en 'Iris Murdoch Cut me Down') en de aarde ('River Song' en 'Night Sky Sweet Earth') onvermijdelijk is. Met Bowness' unieke stem en de prachtige instrumentatie van Wilson.
De hommage 'Pink Moon' aan één van de inspiratiebronnen van Wilson, Nick Drake, is wonderschoon en maakt emotie los door de opgeroepen herinnering aan deze jong overleden en briljante singer-songwriter. 'Speak', een zelfs door Steven Wilson onderschat album. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 7)