Wat een week ... CD

ZAPPA/MOTHERS - Roxy & Elsewhere (1974)

Terug naar het vinyl ...

... dat concludeerde ik wederom bij beluistering van het Zappaiaanse hoogstandje 'Roxy & Elsewhere'. Het geluid van de CD-uitvoering beviel mij niet en ik besloot de LP op te zetten. En dat scheelde een jas, zo niet een garderobe! Wat een heerlijk geluid - ruis en een enkele kraak daargelaten - en wat een dynamiek. Daar kan geen disc aan tippen. Al zullen de elitairen onder ons met een installatie van een duizendje of tien daar anders over denken. Ze weten niet beter. Vinyl maakt een comeback en luisterend naar dit meesterwerkje van Zappa geheel terecht.
Heerlijk album met het tekstueel en muzikaal geniale 'Penquine in Bon- dage' waarbij de typische Zappa gitaarsolo mij rillingen bezorgt, het hitpo- tentiële 'Village of the Sun', het bluesy en landerige 'Son of Orange County' en het meer dan een kwartier klokkende 'Be Bop Tango (of the Old Jazz- men's Church)'.
En dan de bezetting met de toen al legendarische George Duke, met Ruth Underwood, de gebroeders Fowler, Jeff Simmons, Don Preston, de knotsgekke maar subliem toeterende Napoleon Murphy Brock en niet te vergeten Chester Thompson, die toen nog niet wist dat hij later symfo ging spelen bij Genesis. 'Roxy & Elsewhere': één van de vele briljantjes uit de imponerende Zappa-catalogus. Zappa Forever! Vinyl Forever! Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 48)