Wat een week ... CD

THE LEGENDARY PINK DOTS - Seconds Late ... (2010)

"Some of the Most Enigmatic ...

... and Challenging Compositions in Modern Music". Het is nogal wat als het toonaangevende internationale muziekblad 'Rolling Stone' dat zegt over het nieuwe album 'Seconds Late for the Brighton Line' van een band die inmiddels zijn dertig jarig bestaan viert. En er is geen woord van gelogen. Wat hier voorligt is namelijk een briljant album.
The Legendary Pink Dots is een deels Engels, deels Nederlandse band die personele wisselingen onderging maar Edward Ka-spel (zo schrijf je het ...) en Silverman zijn nog steeds op hun post, aangevuld met gitarist Erik Drost. Al drie decennia maken zij psychedelische rock met een belangrijke ambient-inslag. De vroege 'Syd Floyd' is nooit ver weg maar de menging met ambient en de experimentele 'noises' geven de band een geheel eigen signatuur.
Briljant dus. Iedere track is raak, van het bezwerende 'Russian Roulette', via het beangstigende 'God and Machines' tot het mystieke 'Ascension'. Laten we ook niet de produktionele kracht van Raymond Steeg vergeten die, zoals altijd, de sound en genoemde signatuur van de Dots in grote mate beïnvloedt. Ik zeg er verder maar niet teveel over, luisteren is het devies! Het wordt dringen eindejaar in de Top 10 van 2010. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 45)