Wat een week ... CD

BRIAN JONESTOWN MASSACRE - Give It Back! (2007)

Rare bandnaam ...

The Brian Jonestown Massacre, op een vreemde manier refererend aan de al lang geleden overleden gitarist van The Rolling Stones. En ook de muziek op 'Give It Back!' heeft wat weg van de Stones maar dan wel in hun psychedelische periode ten tijde van 'Their Satanic Majesties Request'. Maar ook referenties aan The Byrds en The Velvet Underground doen zich voor. Neo-psychedelische muziek, zo schrijft de band zelf.
Goede songs, rare en rake teksten, vreemde geluiden ('miscellaneous noises'), prima en bewust wat rafelig gemusiceerd maar wel nog wat eenvor- mig. Gaandeweg bekruipt mij althans het gevoel meer variatie te willen horen. Leider Anton Newcombe heeft het kwartet goed in de hand en raakt mij met de tracks 'Super-Sonic', 'Satellite' en het nummer met de gewel- dige titel '(You Better Love Me) Before I am Gone'.
Hun nieuwe album met de titel 'Who Killed Sgt. Pepper?' (2010), ook al refererend aan een andere band, schijnt nog beter en vooral gevarieerder te zijn. Die ga ik, gehoord de kwaliteit op 'Give It Back!', zeker aanschaffen. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 28)