Wat een week ... CD

ANATHEMA - We're Here Because We're Here (2010)

Commercieel getint meesterwerkje ...

... het nieuwe album 'We're Here Because We're Here' (slechte titel) van Anathema, waar jaren op gewacht is. Misschien is de licht commerciële wending ook de reden van de lange wachttijd. Het is namelijk nogal wat als je van progmetal, via progrock bij de commerciële variant hiervan uitkomt. Dat zal intern heel wat discussie hebben opgeleverd. Wellicht zelfs een worsteling, die in ieder geval geen invloed heeft gehad op de kwaliteit want die is onverminderd hoog.
Inmiddels is de zus van John Douglas, Lee Douglas, toegevoegd en ook dat past goed binnen de grotere toegankelijkheid van Anathema´s muziek. Haar loepzuivere stem sluit bovendien erg goed aan bij de stem van Vincent Cavanagh, die ook steeds beter gaat zingen. Dat levert prachtige momenten op zoals in 'Dreaming Light' met een refrein dat niet meezingen onmogelijk maakt.
Of het sterke, licht symfonische, aan IQ refereren- de 'Everything' met een heerlijk gitaarthema op driekwart. Opener 'Thin Air' en 'Summernight Horizon' zijn nog het meest verwant aan het hardere verleden van de band en staan als een huis.
De sites waarop geschreven wordt dat 'We're Here Because We're Here' biedt wat we van Anathema kunnen verwachten, hebben er weinig van begrepen. Er worden door de grotere toegankelijkheid namelijk commer- ciële deuren geopend waarmee het album een duidelijke cesuur aanbrengt in de discografie van de band. Toegankelijker, aan de goede kant van de streep, op zeer hoog niveau, dat wel. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 26)