Wat een week ... DVD

PORCUPINE TREE - Anesthetize (2010)

Ik heb het niet zo op Concert-DVD's ...... bij bands van vroeger verstoort het soms de illusie en de vele beeld- wisselingen, de zogenaamd artistieke toevoegingen van de maker en het gebrek aan overzicht van wat erop het toneel gebeurt maken het door- gaans niet tot een kijkfeest. Voor 'Anesthetize', een vastlegging van een concert van Porcupine Tree in 2008 in Tilburg, maak ik graag een uitzon- dering.
De band is niet alleen uitstekend op dreef, met een glansrol voor gewelde- naar Gavin Harrison op drums, maar de registratie is tot in de puntjes verzorgd met beelden vanuit verschillende cameraposities, gedoseerde en rustige beeldwisselingen, veel oog voor detail en het biedt de kijker een prima overzicht over het gehele toneel en de drie filmschermen zodat zelfs 'het beeldverhaal' goed gevolgd kan worden.
De tracklist bestaat uit het meesterwerk 'Fear of a Blank Planet' dat als concertopener integraal wordt gespeeld, aangevuld met ouder werk van o.a. 'In Absentia'. Mijn favoriete song 'Way Out of Here' bezorgt mij de rillingen, zo ook 'Sleep of No Dreaming' en 'Strip the Soul'. Maar iedere song staat als een huis.

Op deze registratie zijn natuurlijk nog geen tracks van 'The Incident' te vinden terwijl deze DVD wel na release van dat nieuwe album wordt uitge- bracht. Een commerciële truc want, let maar op, binnenkort verschijnt er een concertregistratie waarop de nieuwste nummers wél te horen zullen zijn. Gelukkig gaan dat soort geldelijke beslissingen bij de Tree, over het algemeen, niet ten koste van de muziek. Dat blijft progressieve rock, ruim aan de goede kant van de commerciële streep, en bovenaan de kwaliteits- schaal. Dat laat 'Anesthetize' wederom horen en zien. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 25)