Wat een week ... CD

ANTHONY PHILLIPS - Sides (1979/2010)

Een mooie re-issue ...

... van dit soloalbum (plus bonusschijf) van Anthony Phillips dat ver- scheen in een tijd dat hij, kijkend naar de opkomende punk en new wave, niet zo'n zin in de muziekscene meer had. Iedereen die dit soort muziek maakte werd min of meer neergezet als een paria, zoals hij zelf ook be- schrijft in 'Um and Aargh'. Gelukkig heeft hij zich niet uit het veld laten slaan want daarna verscheen er nog veel werk van hem.
Na de remasters van 'Wise After the Event','The Geese and the Ghost' en '1984' nu dan een re-issue van 'Sides', één van de meest toegankelijke albums die Phillips ooit maakte. Genoemde track, 'Holy Deadlock' en 'Side- door' klinken zelfs wat commercieel. Het geluid is subliem te noemen. Dat was al in orde maar Simon Heyworth heeft de remastering uitstekend ter hand genomen. En wat een prachtige nummers staan erop zoals 'Lucy Will', 'Bleak House' en 'Magdalen' waar Phillips zich van zijn beste kant laat zien, zowel compositorisch als qua uitwerking. En het blijft natuurlijk een romanticus pur sang.
Opvallend is wel dat de track 'Souvenir' die niet op het originele vinyl stond, gelijk de master, ook hier weer in het midden van de tracklist is toe- gevoegd. En op de tweede schijf vinden we naast instrumentale en alternatieve mixen ook het romantische pianostuk 'Before the Night', een nog nooit uitgebrachte demo.
Anthony Phillips blijft een man die altijd in de schaduw zal blijven staan van zijn vroegere kompanen van Genesis - volgens mij zou hij niet anders willen - maar heeft in al die jaren toch vele memorabele albums gemaakt waarvan 'Sides' zeker niet de minste is. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 18)