Wat een week ... CD

REDSHIFT - Wild 3 (2009)

Samen met Frank van Bogaert ...

... vormt Redshift de frontlinie van de hedendaagse elektronische muziek. Natuurlijk zijn ook oudgedienden Tangerine Dream en Klaus Schulze nog zeer actief maar als ik naar de wat recentere namen kijken kom ik o.a. uit bij de Belg Van Bogaert waarover ProgLog AFTERglow al vaker berichtte en de Engelse band Redshift. Hun album 'Halo' uit 2002 is een favoriet van mij en nu is er dan het 'nieuwe' album 'Wild 3'.
'Nieuwe' tussen aanhalingstekens omdat de vier composities dateren van 1996 (studio), 2004 (live) en 2008 (rehearsal/live). Wellicht is dat de reden dat het album voor mij minder één geheel vormt dan de andere (studio-)albums van Redshift. Zo laat de oudste compositie 'Broken World' duide- lijk een nog zoekende band horen terwijl de recentere tracks uiteraard veel volwassener klinken en het typische volle en spannende Redshift-geluid bevatten.
De door de sterke sequences (die overigens uit een oud 'Moog Modular System' komen) van Mark Shreeve gedomineerde muziek is dreigend en zeer melodisch en wat kenmerkend voor Redshift is zijn de gitaren van regelmatige gast James Goddard, want de gitaar neemt meestal in de e-music geen of geen dominante plaats in. Het in Eindhoven opgenomen sterke 'Schlachthof-fünf' vormt dan ook de uitschieter want in die track komt dat allemaal op een knappe wijze samen.
Ondanks een licht onevenwicht een prima album dat wel doet uitzien naar een integraal nieuw studio-album. De rijke catalogus van Redshift maakt dat wachten echter moeiteloos mogelijk. Harry 'JoJo' de Vries
(wat een week 05)