Wat een week ... CD

MANDALABAND III - BC Ancestors (2009)

Onvervalste symfo ...

of zoals de hoes vermeldt 'unashamedly symphonic rock', laat de derde incarnatie van de Mandalaband horen op een album waarop 35 jaar 'ge- wacht' is. Met enige niet te duiden terughoudendheid bestelde ik dit album maar die twijfel was onterecht.
De Mandalaband was een project waar, afhankelijk van het moment, een bezetting bij werd gekozen. Zo ook nu. Naast de vaste krachten Woolly Wolstenholme en Kim Turner (beiden Mandalaband II), Ashley Mulford (I) en David Rohl (I en II), zijn nu o.a. Troy Donockley (Iona), José Manuel Medina (Last Knight), Craig Fletcher (BJH) en mijn favoriet op viool Geoff Richardson (Caravan) projectlid.
'BC Ancestors' is een concept-album dat handelt over de helden die voor de geboorte van Christus de landen bevolkten en bevochten rond de Mid- dellandse Zee. Het werkstuk staat als een huis. Een geweldige, dynami- sche produktie hult de sterke tracks in een weldadige jas. Technisch hoog- staand spel met strak drumwerk van Turner, excellent gitaarspel van Mul- ford en heerlijke keyboards van Rohl, Medina en helaas maar op een paar tracks van Wolstenholme. Muziek die de hectische tijd 'Before Christ' krachtig verbeeldt.

Uitschieter vormt 'Roots' van Wolstenholme, waarin zeven minuten lang alle ingrediënten van BJH uit de beginperiode te horen zijn: sterke melodie, emotie, volle arrangementen en die fragiele, herkenbare stem.
Mijn aanvankelijke twijfel was misplaatst. Mandalaband III heeft een sterk album afgeleverd in de symfonische traditie. Het album zou geen Top10 plaats hebben gekregen in de jaarlijst, daar vinden vooral de meer vernieuwende albums hun plaats, maar toch zeker een eervolle vermelding. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 01)