Wat een week ... CD

STEVE HACKETT - Spectral Mornings (1979)

Uitverkocht ...

... was vorige week het concert van Steve Hackett in de Boerderij in Zoeter- meer. En als je, zoals ik, niet in staat was het ingelaste extra optreden te bezoeken, dan rest slechts het grijpen naar een Hackett-album als 'Spec- tral Mornings'.
Een geliefd werkstuk, deze derde soloplaat. Het was de eerste waarin Steve optrad als een heuse bandleider. "You can do it, Steve" klonk het terecht vanuit het publiek, toen hij destijds zijn band op enkele Nederland- se podia presenteerde. Want altijd ietwat gereserveerd naar voren komend in zijn Genesis-tijd en nu volop in de schijnwerpers.
'Spectral Mornings' staat barstensvol muziek dat vraagt om een live-uit- voering. Vanaf de lange symfonische gitaarsolo uit openingstrack 'Every- day' tot aan de almaar voortgaande gitaarmelodie├źn van het titelstuk, dat het album waardig afsluit. En daar tussenin allerlei moois: Oosterse sferen in 'The Red Flower ...', het pompende 'Clocks' en een prachtig klassiek gitaarstuk ('Lost Time in Cordoba'). Helaas ook op deze Hackett-plaat een rampzalig onzinnig nummer, waarvan het opschrijven van de titel al teveel eer is.
'Spectral Mornings' opzetten dus: wegdromen met herinneringen aan Hackett's podiumdebuut en daarmee de teleurstelling van een gemist con- cert (30 jaar later) wegspoelend. Peter Swart (wat een week 43)