Wat een week ... CD

SOAP & SKIN - Lovetune for Vacuum (2009)

Dikke tip voor sombermensen ...

... dit debuutalbum van de negentienjarige Oostenrijkse Anja Plaschg alias Soap & Skin, en perfect passend bij het druilerige weer van dit weekeinde. Haar jonge leeftijd in combinatie met de niet al te opwekkende teksten doen vermoeden dat haar korte leven tot nu toe niet over rozen ging, tenzij al die hypochondrie een pose is maar dat kan ik, gehoord de intensiteit en authenticiteit van dit album, niet geloven.
Plaschg's stem en muziek lijken een combinatie van Patti Smith, Sinead O'Connor en het experiment van de latere Kate Bush maar eigenlijk gaat hier iedere vergelijking mank. Uniciteit speelt de hoofdrol maar hoe kan het ook anders met al die persoonlijke emoties.
'Lovetune for Vacuum' bestaat uit dertien prachtige door toetsen, cello, viool, gekke geluiden en de weirde stem van Plaschg gemaakte schilde- rijtjes. Geen gewone songs want de opbouw is afwijkend, de stem is onver- gelijkelijk en het experiment maakt het nog ongewoner. Alle ingrediënten voor hoogstaande progressieve muziek dus.

En ook de hoes is uniek want de hoesinfo is op het doosje gedrukt (geen boekje en het doosje moet dus wel heel blijven ...) wat een vervreemdend effect geeft. Eromheen zit een kartonnen doosje met een schitterende foto van de zangeres die door zijn kleurstelling en sfeer aan het surrealisme van Carel Willink doet denken. En dat is de muziek per saldo ook: schit- terend surreëel. Een Top 10-notering in de jaarlijst ligt dan ook voor de hand. Harry 'JoJo' de Vries (wat een week 41)