Wat een week ... CD

EAST OF EDEN – Snafu (1970)

Door toeval ontdek je weleens wat …

… zo ook deze oude plaat van het Britse East of Eden. Het bandje waarin ik sinds kort de basgitaar hanteer, heeft het nummer ‘Nymphenberger’ op het repertoire staan en ik hoopte op het origineel een eenvoudiger partij aan te treffen, dan die mijn voorganger mij heeft voorgespeeld. Maar he- laas: snelle thema’s in een nauwelijks te bepalen maatsoort.
De tweede plaat van East of Eden staat er vol mee. Pittige jazzrock en sferische freejazz jamsessies met Oosterse elementen bepalen het geluid. Violist Dave Arbus blijkt ook nog eens de man te zijn die op ‘Baba O’Riley’ van The Who de beroemde vioolpartij heeft verzorgd. Arbus en saxofonist Caines zijn de gezichtsbepalers van deze opmerkelijke band.
Het experiment werd niet geschuwd. Zo kunnen we enkele stukken beluis- teren waarvan de partijen achterstevoren zijn opgenomen, en dan niet al- leen een gitaar, maar zelfs de zang. Je moet er van houden, je moet er tegen kunnen. Maar op het moment dat je denkt “nu maken de heren er wel een potje van”, bloeit vanuit de herrie een lyrische saxmelodie op en dan blijf je toch geboeid doorluisteren.
East of Eden overleefde hun tweede album ‘Snafu’ niet lang en viel na bezettingswisselingen uit elkaar. In 1997 hervond de vaste kern zich en sindsdien zijn er alweer drie albums verschenen. Voor wie durft. Peter Swart (wat een week 40)